Arkivalmennus apteekkien tehtäväksi

Viime päivinä otsikoissa on pyörinyt apteekkien voitot. On esitetty, että lääkkeiden hintaa pitäisi saada alemmas kilpailua lisäämällä, mutta onko olemassa toista vaihtoehtoa?

"Apteekkarien voitot ovat kohtuuttomia, ministeri Pekonen toteaa Iltalehdelle."

Tilanne on siis se, että apteekit tekevät hyvää voittoa. Minulle on herännyt tästä ajatus, että tulisiko apteekkien ohjata myös itsehoidossa ja auttaa asiakkaitaan pärjäämään arjessaan muullakin tapaa kuin myymällä lääkkeitä avuksi? Apteekit myyvät myös itsehoitovalmisteita, joten mielestäni olisi luontevaa yhdistää arkivalmennus apteekkien palveluksi.

Arkivalmennus on arjessa pärjäämiseen keskittyvää tukihenkilötoimintaa, jonka keskiössä on ongelmiin erikoistuneista palveluista poiketen asiakkaan arki ja siinä pärjääminen. Tästä olen kirjoittanut Perheterapia -lehteen 4/19 (ikävä kyllä maksumuurin takana) sekä Suomen palveluohjaus ry:n blogiin yhdessä Matti Rimpelän kanssa. Näihin tutustumalla saa lisää ymmärrystä siihen, mitä arkivalmennus on.

Arkivalmennuksesta hyötyisivät erityisesti pitkäaikaisista sairauksista kärsivät ihmiset. Arkivalmennus ei tarvitse pitkää erikoistumista, vaan voisi olla kokemusasiantuntijakoulutuksen jatkoa. Kokemusasiantuntijat ovat esillä myös hallituksen mielenterveysstrategiassa, ja esimerkiksi Vantaalla kokemusasiantuntijan vastaanotto koettu hyvänä lisänä.

Arkivalmennus apteekkien palveluna toimisi niin, että lääkeoston yhteydessä apteekki tarjoaisi samasta sairaudesta toipunutta kokemusasiantuntijaa arkivalmentajaksi. Arkivalmentaja olisi siis kokenut samoja asioita, ja osaisi näin auttaa itsehoidossa ja suunnitelmallisessa arjen rakentamisessa, vaikka sairaus olisikin osa sitä.

Sairauden kuin sairauden kanssa eheä, hyvinvointia tukeva arki rutiineineen auttaa toipumisessa. Aiheesta on myös monenlaista kirjallisuutta, kuten ADHD aikuisen arki toimimaan, jossa on hyviä keinoja arjeaa pärjäämisen tueksi - jotka toimivat myös muilla kuin ADHD-potilailla.

Kun kerran apteekeilla on rahaa, niin mielestäni se olisi luonteva ja eettisesti kestävä rahoituskanava arkivalmennuksen järjestämiseen. Mielestäni apteekkien tulisi yhtälailla ottaa vastuuta terveyden edistämisestä kuin terveyspalveluidenkin, ja ehdotukseni olisi mielestäni luonteva tapa tähän.

Näin saataisiin:

a. tuettua kuntoutujaa toipumisessa

b. rahoitettua arkivalmennus luontevalla tapaa

c. tehtyä apteekkien toiminnasta lääkkeiden vähittäismyynnin sijaan terveyttä edistävä palvelu, jollaisena apteekin tulisikin toimia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *