Kuulla ja kuunnella

Muistan, kun osallistuin "100 nuorta kehittäjää"-selvitykseen. Nostin jo tuolloin esiin tärkeäksi kokemani tukihenkilön. Kuvasin häntä silloin sanoin: "Hän kuulee, ja myös kuuntelee, sekä auttaa keksimään ratkaisuja asioihin." Tämä on hyvin tulkinnanvarainen ilmaisu, joten ajattelin sitä nyt melkein kahta vuotta myöhemmin avata.

Millainen oli "100 nuorta kehittäjää"? Kokemukseni siitä oli hyvä. Pääsin kertomaan omasta historiastani, ja koin sen olleen merkityksellinen, sekä tärkeä. Se loi minulle ajatusta siitä, että voisin matkan varrella kertynyttä kokemustani käyttää yleiseksi hyödyksi, ja soveltamaan oman kokemuksen kautta kertynyttä tietoa. Tämän innoittamana löysin kokemusasiantuntijakoulutuksen.

Tuolloin kerroin elämästäni yhtenä surkeiden sattumusten sarjana. Katselin elämääni mustavalkoisesti yhtenä pitkänä epikriisinä. Se oli tapa, jolla olin tottunut arjestani ulkopuolisille puhumaan. Koin itseni ongelmaksi, enkä ihmiseksi. Tukihenkilönkin kanssa keskustelut olivat aluksi samankaltaisia. Kerroin vanhasta tottumuksesta mikä on pielessä, ja kuinka pielessä.

Tukihenkilön suhtautuminen kertomaani oli poikkeava aiempiin auttaviin tahoihin verraten. Hän kuuli, ja myös kuunteli. Kuulemisen määrittelisin yksipuoleiseksi keskusteluksi, jossa toinen osapuoli kysyy, ja toinen vastaa. Kuunteleminen taas on dialogia. Tässä tapauksessa dialogi keskittyi arkisten ratkaisujen kehittelyyn kokonaistilanteen kehitystä tukemaan.

Yksi häpeällinen, mutta hyvin kuvaava esimerkki koski univaikeuksia. Olin tottunut kertomaan niistä hoitotaholle, joka luonnollisesti tulkitsi tämän oireena, ja sitä hoidettiin unilääkkeillä. Tukihenkilön kanssa keskustellessa asiasta nousi esiin kysymys: "Millainen sänky teillä on?" Tuolloisen sängyn runko oli poikki omalta puoleltani lantion kohdalta. Voi olla, että tämä vaikutti myös hankalaan kipuun, jota reidessäni oli.

Tästä kulkeekin hyvä aasinsilta toiseen esimerkkiin. Reidessä kokemaani kipua hoidettiin lääkkein. Tämä helpotti hankittuani uudet, kunnolla jalkaa tukevat kengät marketin alelaarin kenkien tilalle. Samoihin aikoihin olimme saaneet uuden sängyn, joka auttoi uniongelmiin. Nämä kaksi lienevät siihen auttaneet seikat, koska niiden myötä kipu alkoi helpottamaan.

Kun tätä ajatusta jatkaa vielä eteenpäin, nousee esiin monia muitakin esimerkkejä, joita on hoidettu lääkkein huonolla menestyksellä, koska syy on jäänyt huomiotta.

Tukihenkilön kanssa sain asioihin ulkopuolista näkökulmaa, enkä vain kysymyspatteristoa. Olin vuosia kaivannut keskustelua, jossa joku olisi tuomassa ratkaisukeskeistä näkökulmaa. Joskus syyt löytyvät ihan tavallisista arkisista asioista, mutta olin tottunut tulkitsemaan niitä oireiksi, jotka liittyvät mielenterveysongelmiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *