Kokemustietoa

Kohtasin tilanteen, jossa keskusteltiin nuorten velka-asioista. Todettiin, että velkaneuvojan ajat menevät useiden kuukausien päähän. Lievemmissä tilanteissa voi ennaltaehkäisevästi varata ajan sosiaalityöntekijälle. Sitä aikaa ei tarvitse odottaa niin pitkään.

Mitä näiden lievempien asioiden kanssa käytännössä tehdään? Nämä hoituisivat esimerkiksi niin, että soitetaan perintätoimistot läpi, ja luodaan maksusuunnitelma kunkin perintätoimiston kanssa. Vaihtoehtoisena ratkaisuna Takuusäätiö.

Asiakkaan kanssa voidaan luoda budjetti. Tähänkin löytyy ohjeet netistä, esimerkiksi Opiskelijan Tampere Ry:llä on hyvä 10 kohdan lista.

Nämä ovat asioita, jotka monet osaavat oman kokemuksensa kautta. Tätä ohjausta ei kuitenkaan anneta tehdä kokemusasiantuntijana. Yksi esimerkki siitä, ettei kokemusasiantuntijoita osata hyödyntää.

Käsite kokemusasiantuntija on vähän vieras ja uusi. Puhutaan, että kokemusasiantuntijan tärkein tehtävä on luoda asiakkaalle toivoa. Mielestäni se voisi olla paljon muutakin.

Kokemusasiantuntijat voisivat toimia enemmän käytännön tehtävissä, josta esimerkkinä tuo talousneuvonta. Monet järjestöt tarjoavat sitä vapaaehtoistyönä tehtynä, mutta julkisella sektorilla tämä ei ole mahdollista.

Olen kuullut sanottavan, että tekeminen opettaa. Olen itse opetellut hiljalleen elämänhallintaa. Tiedän millainen tämä opetteluprosessi on itselläni ollut. Tätä opetteluprosessia voisi soveltaa muihinkin.

Olen myös oppinut 'itse tekemällä' miten eri palvelut toimivat, ja miten työtä pyödän toisella puolella tehdään. Tästä minulle yli kymmenen vuoden kokemus. Olen tässä ajassa tutustunut varsin perusteellisesti toimintatapoihin, ja eri ammattilaisten työnkuviin.

Ajatusleikki kokemusasiantuntijana tehtävästä työstä: "Kokeile tehdä kuten minä olen tehnyt" - eikä - "Tee niin kuin minä sanon". Tähän tiivistyy ajatukseni vaihtoehtoisesta toiminta-ajatuksesta. Käsitteenä voisi puhua 'kokemusohjaajasta'.

Mielestäni oman kokemuksen kautta kertynyttä tietoa voi parhaimmillaan soveltaa yhtä hyvin, kuin kirjasta luettua tietoa. Riippuu tietenkin siitä, miten tätä tietoa oppii käyttämään. Koulutuksen kautta voisi saada työkaluja siihen.

Ehkä vielä joskus ymmärretään oppimisen mahdollisuus oman kokemuksen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *